Verksamhetschef för Jonas Bronck Center, Göran Modig, när han intervjuades av P4 Jönköping i oktober förra året. Arkivbild: Kajsa Hallberg/Sveriges Radio
Sävsjö

Sävsjöförening vill ta över emigrantforskning och samlingar

1:26 min

Jonas Bronck Center i Sävsjö vill ta över Svenska Emigrantinstitutets forskning och samlingar.

I ett brev till styrelsen skriver den ideella organisationen att man vill rädda verksamheten. 

– Vi anser att svenska Emigrantinstitutet är en så viktig institution i svensk migrationsforskning, så den måste på något vis komma bort från det tjafset som pågått i åtta år, säger Göran Modig som är verksamhetschef för Jonas Bronck Center i Sävsjö.

I november förra året meddelade stiftelsen Svenska Emigrantinstitutet att pengarna var slut och att man skulle lägga ner verksamheten i Växjö.
Frågan sedan dess har varit vad som som ska hända med biblioteket, all forskning och alla samlingar som finns i utvandrarnas hus vid Växjösjön.

Kulturparken Småland vill behålla samlingarna i Växjö, men nu ger sig alltså Jonas Bronck Center i Sävsjö, som också sysslar med emigrantforskning, i leken vad gäller samlingarna. Organisationen har skrivit till styrelsen för Emigrantinstitutet om att man är beredd att ta över samlingarna.

– Det skulle naturligtvis gynna vår samling, men det är inte det som är det primära. Det primära är att vi får en verksamhet kring Emigrantinstitutet som kan fortleva och utvecklas, säger Göran Modig.

Hur stor är er verksamhet och lokaler?

– Lokaler har vi så att vi kan gödsla med dem. Vi har tagit över det gamla stadshotellet i Sävsjö, så vi har ett 40-tal rum där omkring 10-15 personer arbetar i olika konstellationer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista