Ulf Österling. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio.

En bok om att hitta hem

5:57 min

"Var hör jag hemma någonstans?" Den frågan ställde sig Ulf Österling ofta och när han sökte svaret på den gick han tillbaka till sina rötter i Tokebo utanför Bottnaryd, ett sökande som resulterade i en bok.

Tiderna har förändrats sedan Ulf Österling växte upp, men han upplever att samma fråga återstår.

– Idag reser folk kors och tvärs över jordklotet. Möjligheterna är annorlunda och perspektiven förskjuts. Rotlösheten är en del av vår tids situation, men var och en kommer någon gång under sin tillvaro fråga sig själv var han eller hon hör hemma någonstans, säger han.

Själv har han nyligen färdigställt boken "Huset vid drömmarnas väg", en bok som handlar om hans mormor och hans mamma och deras sökande efter sina rötter och den plats där de hörde hemma.

– Min mamma var inte äkta barn till sina föräldrar utan adopterad och därför brottades hon hela tiden med den frågan. Min mormor kämpade hela tiden med samma fråga eftersom hon hade gift sig med en göteborgare och vantrivdes i den staden, säger Ulf Österling.

Historierna om de båda kvinnorna slutade i alla fall på samma sätt, med att de flyttade tillbaka till det lilla samhället Tokebo utanför Bottnaryd i Jönköpings kommun.

Trots att Ulf Österling växte upp i Karlstad och nu bor i Uppsala, så är det där han känner att han hör hemma.

– Jag kom till Uppsala som student och sedan har jag rest omkring, bott uppe i Lappland och i Frankrike i några år, men på något sätt slutar allting här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista