Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kulturhusets framtid klar

Anna Mårtensson (FP): Kan fokusera på nystart nu
1:43 min
1 av 2
Kulturhuset på tändsticksområdet i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Jönköpings tingsrätts dom med förlikningen mellan kommunen och Kulturhusföreningen. Foto: Kjell Ahlkvist/Sveriges Radio.

Kulturhusföreningen och Jönköpings kommun har nu kommit överrens om Kulturhusets framtid.

Kulturhuset ska drivas av Kulturhusföreningen som vanligt året ut. Efter det tar kommunen över driften av huset, det innebär administration, städning, vaktmästeri och att teckna avtal. Kulturen kommer de verksamma föreningarna att stå för.

– Det är väldigt skönt att det har kommit till vägs ände. Att vi kan lämna det gamla och diskussionen om vad som inte varit bra bakom oss och faktiskt fokusera på en riktigt bra nystart, säger kommunalrådet Anna Mårtensson (FP) som är nöjd över förlikningen i Jönköpings tingsrätt.

Hur kommer ni att se på kulturhusföreningen efter första januari?

– Vi hoppas att de vill vara kvar, de har ju bidragit mycket under de här åren, även om vi inte varit överrens i alla delar. Men de har blommat upp det senaste året, som jag ser det.

Hur nöjd är du med dagen?

– Det är naturligtvis en kompromiss, men jag bedömer att det viktigaste är att komma vidare och jag är väldigt glad att vi kan ta ett stort steg mot framtiden nu, säger Anna Mårtensson.

Men även om Kulturhusföreningen också är nöjda över förlikningen har de inte tummat på sin kamp om att få fortsätta driva Kulturhuset som tidigare.

– Det betyder inte att kommunen tar över driften efter nyår, det betyder att vårt nuvarande avtal löper ut vid den tidpunkten, säger Jon Heinpalu som är samordnare för Kulturhuset i Jönköping.

Vad tror du händer efter nyår då?

– Det finns goda möjligheter att vi ska hitta ett nytt sätt att få ett avtal. Man får inte missförstå den här förlikningen att vi på något sätt i och med detta är överrens med kommunen gällande hur man ska driva ett kulturhus. Vi tycker fortfarande att vår modell både är effektivare och bättre än det en kommun kan erbjuda i frågan.

Så ni har inte sagt ert sista ord än?

– Nej, absolut inte när det gäller den stora frågan. Det här är en väldigt begränsad del av saken och handlar bara om avtalstiden. Det här ger oss lugn och ro att hitta ett nytt sätt att komma ur det här, vår ambition är att stanna kvar och driva huset på ett bra och vettigt sätt. Jag tycker att vi har visat att vi kan göra det, säger Jon Heinpalu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".