Massiv säkerhet vid mordrättegång

1:59 min

Rättegången efter Nässjömordet ställer stora krav på säkerhetsorganisationen.

När rättegången om Nässjömordet börjar i dag sker det i en säkerhetssal i Göteborgs tingsrätt. Att säkerhetspådraget är stort beror på att det finns en hotbild mot en eller flera av dem som deltar.

– Vi har ordningsvakter inne i salen och vi har synlig närvaro av polis i och kring förhandlingssalen, berättar Patrik Claeson som är rättens ordförande.

Vad är det som gör att man bedömer riskerna så stora just kring det här målet?

– Utan att närmare gå in på det så finns det vissa uttalade hotbilder kring personer som kommer att närvara i förhandlingen, säger Claesson som inte vill säga om det handlar om målsägande eller tilltalade.

I dag är det dags för den första förhandlingsdagen i den omfattande rättegången som bland annat ska bringa klarhet i Nässjömordet i februari förra året, då en man sköts till döds i sitt hem och hans hustru blev svårt skottskadad. Det finns alltså en hotbild mot en eller flera av dem som deltar i rättegången, men det är inte den enda anledningen till det stora säkerhetspådraget.

Den 31-åring som misstänks för skotten har en ledande roll inom det kriminella nätverket Original gangsters, OG. Även den 21-åring som misstänks för grovt skyddande av brottsling är medlem och enligt OG:s egna regler ska alla medlemmar, som inte sitter i fängelse, komma på rättegångar som rör andra medlemmar.

Rättens ordförande Patrik Claeson vet vad som väntar, han har hållit i rättegångar där OG-anhängare varit inblandade förr.

– Vi förväntar oss inte en invasion men vi förväntar oss viss representation från dem och det är därför vi har valt den här typen av säkerhetslösning. 

Men det faktum att OG-anhängare kommer följa rättegången på plats tror inte Patrik Claeson kommer påverka vittnesviljan. Vad som däremot kan skapa oro är det faktum att det handlar om mycket grova våldsbrott.

– Målets karaktär orsakar väl viss rädsla. Det kan ju också vara skäl till att man har viss förhöjd säkerhet kring en förhandling. 

Finns det någon rädsla från din sida?

– Nej, det kan jag inte säga. OG är måna om att se till att det går rätt till och att det är en "fair trial" så jag känner personligen ingen rädsla, säger rättens ordförande Patrik Claesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista