Nässjömordet

22-åringens advokat: Min klient är trovärdig

2:00 min

22-åringen som står åtalad för grovt skyddande av brottsling är trovärdig, säger hans advokat och förkastar samtidigt teorin att 22-åringen skulle vara den som avlossat skotten i Nässjö.

Rättegången kring morden i Nässjö har i dag fortsatt med förhör med den 22-åring som misstänks för grovt skyddande av brottsling, efter att enligt åtalet ha skjutsat den misstänkte mördaren till och från Nässjö. Han säger att han trodde att det handlade om en knarkleverans och teorin om att han skulle vara den som avlossat skotten ger hans advokat Fredrik Berglund inte mycket för.

– Alla som lyssnade till min klient i dag har säkert känns som jag, att det ligger mycket trovärdighet i hans berättelse.
– En del har framkommit redan i dag, men det kommer säkert att framkomma på långt fler punkter, om inte annat i slutpläderingarna, att 22-åringens berättelse stämmer överens med all annan bevisning som man ändå lyckats få fram i det här målet. Kring att min klient skulle kunna bedömas som någon form av huvudgärningsman i det här känner jag ingen oro.

Det är advokaten till den 31-årige man som står åtalad för mordet i Nässjö som lagt fram teorin att skotten egentligen avlossade av 22-åringen, som enligt åtalet skjutsade 31-åringen till och från Nässjö. Men den teorin förkastar alltså 22-åringens advokat Fredrik Berglund helt.

Många frågor har också handlat om huruvida 22-åringen är eller varit medlem i det kriminella nätverket Original gangsters, som 31-åringen är Sverigepresident för. 22-åringen säger i dag att han inte varit medlem, trots att han i tidigare förhör uppgett att han varit det.

– I första förhöret hade han ju ännu inte valt att berätta om allt han känner till kring händelserna, säger Fredrik Berglund.

Stora delar av dagen har ägnats åt förhör med hans klient och det har skett på ett ovanligt sätt: hela rätten, förflyttade sig till en annan sal, medan åhörare och 31-åringen fick sitta kvar, tillsammans med ett flertal vakter, i den ordinarie salen.

– Det är för att tingsrätten har bedömt att det finns en hotbild mot min klient. För att underlätta att motstående intressen inte möts mer än nödvändigt, samtidigt som rätten vill ha en "närkänsla" - en omedelbarhet och träffa och se min klient i ögonen när de hör honom - har man gjort på det här väldigt ovanliga sättet, istället för att höra honom via videolänk.

Varifrån kommer hotbilden?

– Ja, det kan man säkert räkna ut själv. Den måste ju komma från en viss organisation, säger Fredrik Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista