Jönköping

Överklagan avslogs - Svenskarnas Parti får demonstrera

Jönköpings kommun överklagade polisens beslut att ge Svenskarnas Parti demonstrationstillstånd. Men nu står det klart att Förvaltningsrätten avslår överklagan.

När det blev känt att Svenskarnas Parti återigen fått tillstånd att demonstrera i centrala Jönköping den första maj reagerade politikerna i kommunen starkt. Med tanke på oroligheterna och den massiva polisinsatsen förra året och risken för att det skulle återupprepas och kanske bli ännu värre i år, valde de att överklaga.

Polisen som gett tillstånd har hela tiden hänvisat till yttrandefriheten.

Och förvaltningsrätten som nu gått igenom kommunens överklagan har gjort bedömningen att de inte har tillräckliga skäl att upphäva polisens beslut. I ett pressmeddelande kommenterar kommunstyrelsens ordförande Mats Green (M) beslutet.
– Beslutet kommer inte att överklagas till Kammarrätten eftersom vi bedömer chanserna som mycket små att få en ändring till stånd.

Även oppositionsrådet Elin Rydberg (S) kommenterar avslaget.
– 
Polisen har gjort bedömningen att de kan upprätthålla ordning, trygghet och säkerhet i Jönköping den 1 maj. Kommuninvånarna har då rätt att förutsätta att denna bedömning är riktig.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista