Från Nydala krönikespel "Nova Vallis i klosterträdgården 2012. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Värnamo kommun

Nydala herrgård kan bli pilgrimscenter

Maria Karlson, Nydala Bygdebolag: Positivt att det händer något
2:13 min

Nu smids det stora planer för lilla Nydala. Ett nybildat bygdebolag vill starta ett pilgrimscenter och ordna retreat.

Ett nybildat bygdebolag ska satsa på att starta ett pilgrimscenter i Nydala Herrgård mellan Värnamo och Sävsjö. Där ska man ordna retreat tillsammans med Svenska kyrkan och Nydala klosterkyrka.

– Det känns jättepositivt att det händer något i Nydala, säger Maria Karlson som är ordförande i Nydala Bygdebolag som nu tagit kontakt med Värnamo kommun för att sätta planerna i verket.

Det är storstilade planer ni har med stort vandrarhem där pilgrimer ska kunna komma och ett retreat tillsammans med kyrkan - hur har allt det här dykt upp?
– De här diskussionerna har vi fört väldigt länge i bygden, vi tycker att något måste göras och har länge pratat med kommunen och byborna för att hitta en lösning för den här stora byggnaden.

Hans-Göran Johansson, Centerpartiets kommunalråd i Värnamo, är väldigt positiv till planerna.
– Vi har ständigt diskuterat vad vi ska göra med de gamla fastigheterna vi har och nu har byalaget på ett fantastiskt sätt tagit fram en idéskiss, jag tycker det är jättebra.

Den här nyheten kunde vi berätta om tack vare Publiknätverket, som du läser mer om här.

Kommentera gärna artikeln: Tror du att ett pilgrimscenter kan locka många till Nydala?

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".