verigedemokraterna jublar med svenska vimplar med partiledare Jimmie Åkesson flankerad av kandidaterna Peter Lindgren och Kristina Winberg på EU-valvakan för Sverigedemokraterna i Stockholm på söndagen. Foto Bertil Ericson / TT
EU-val 2014

Både Lundgren och Winberg till Bryssel

Kristina Winberg (SD): Resultatet bättre än vad jag hade trott
0:54 min

9,7 procent av de som röstade i EU-valet i Sverige röstade på Sverigedemokraterna. Det innebär att både Kristina Winberg, Jönköping, och Peter Lundgren, Gnosjö, får åka till Bryssel. 

Länet röstade åt höger - SD och KD starka - V och FI svaga.

Blott en gång tidigare har hon satt sin fot i Bryssel. Nu tar Sverigedemokraternas Kristina Winberg från Jönköping, före detta landstingspolitiker, alltså en historisk plats i EU-parlamentet.

Målet: få Sverige att på sikt kliva ur EU.

Vid förra valet 2009 fick Sverigedemokraterna 3,3 procent. Enligt Sveriges Televisions vallokalsundersökning får partiet sju procent. Och när resultatet presenterades steg jublet vid partiets valvaka i Sickla. Fokus riktades också mot Kristina Winberg.

Hennes yrkeskarriär har gått från arbete på resebyrå till vårdbiträde och nu till något hel annat. Resultatet betyder att doldisen från Jönköping blir Sverigedemokraternas första representant i EU-parlamentet.
- Det är fantastiskt. Det är många EU-kritiska partier som går framåt i Europa i dag. Det är flera länder än Sverige som reagerat, sade hon.

Bland dem fanns franska Nationella fronten och Dansk folkeparti, som båda hade stora framgångar.

SD har även starkt stöd i Jönköpings län där fler än rikssnittet valde att lägga sin röst på det invandrarkritiska partiet. Medan 9.7 procent röstade på partiet i landet så låg siffran på 11,6 procent i Jönköpings län vilket gör länet till ett av partiets starkaste i landet. Och i Gnosjö, Peter Lundgrens hemkommun, märktes en tydlig Lundgreneffekt. Här röstade hela 18,8 procent på Sverigedemokraterna.

Sävsjö blev partiets näst starkaste kommun i länet med 16,2 procent och därefter Nässjö med 15,5
 
Vilka partier SD och Kristina Winberg kan tänka sig att samarbeta med ville hon inte uttala sig om.
-Jag har inte koll på alla partier som är med. Den frågan tycker jag man kan ställa efter valet.

Du är väldigt politiskt oerfaren. Vad kan du tillföra?
-Jag är inte uppfostrad politiskt och inte uppvuxen i ett ungdomsförbund. Jag har i stället lång arbetslivserfarenhet, är mamma och har erfarenhet från vanligt liv. Jag tycker det är en fördel. 

Tvåa på SD:s lista står Peter Lundgren från Gnosjö. Om vallokalsundersökningen hade stått sig hade det stannat det vid ett mandat för Sverigedemokraterna. Men nu blir det alltså två.

Valresultatet ger följande mandatfördelning, enligt Valmyndighetens valsimulator:

S-6 (6)

MP-3 (2)

M-3 (4)

FP-2 (3)

C-1 (1)

KD-1(1)

V-1 (1)

SD-2(-)

FI-1 (-)

PP-0 (2)

Jimmie Åkesson kommenterar partiets framgångar:
-Andra partier skickar mer eller mindre pensionerade politiker eller personer från ungdomsförbund för att skaffa sig erfarenhet. Vi skickar en kvinna som jobbat inom vården som sett hålen i välfärden. Vi kommer att skicka en lastbilschaufför med 30 års erfarenhet av branschen. Han har sett sina kollegor fått sparken. Det är kandidater som jag är oerhört stolt över. Det är inga proffspolitiker. Vi vill skicka goda representanter för våra väljare.

 

TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".