P4 Eftermiddag

Vill avliva myter om islam

5:30 min

Det finns många myter om islam, men nu avlivas en del av dem i en ny bok. Författaren Ingmar Karlsson vill ge fakta och motargument mot främlingsfientlighet.

Det är förre diplomaten och författaren Ingmar Karlsson, med rötterna i Burseryd, som i sin artonde bok, "Arvet från Bagdad", berättar om hur mycket vi har att tacka den arabiska kulturen för.

Samtidigt vill Ingmar Karlsson ge muslimer stolthet för sin kultur och med fakta ge motargument mot främlingsfientlighet.

Ingmar Karlsson höll föredrag utifrån sin nya bok i Värnamo Bibliotek häromkvällen. Trots strålande sol och vacker sommarkväll så fick extrastolar sättas fram för runt 100 personer som sökt sig inomhus för att lyssna.

Jag har också skrivit boken för att de som bor i Sverige och kommer från den här delen av världen, ska kunna läsa om sin egen historia och få argument mot alla främlingsfientliga och islamofobiska påståenden. Kunna gå i svaromål och säga att du har fel, ha argument för att kunna föra den debatt som måste föras mot sådana här partier och grupper.

Det är en myt att det var muslimerna som brände ner biblioteket i Alexandria. Sanningen är att det var romaren Julius Ceasar och kristna sekter i Egypten som var skyldiga.

En annan seglivad myt är att Karl Martell år 732 vid Poitiers räddade Europa från islam. I verkligheten var det bara en skärmytsling och muslimerna var ju kvar i Spanien ända till 1492. Karl Martell ses som en stor historisk härförare hos bland andra den norske massmördaren Anders Behring Breivik och i främlingsfientliga kretsar.

Det är två exempel på de felaktiga fakta och historiska myter som avlivas i Ingmar Karlssons bok "Arvet från Bagdad".

Islam har alltid varit en viktig del av europeisk kultur.

Ingmar Karlsson är före detta diplomat, författare och bland annat teologie hedersdoktor vid Lunds universitet, filosofie hedersdoktor vid universitetet i Växjö, har fått Smålands akademis Dag Hammarskjöldspris, Sydsvenska Dagbladets europapris, Kungliga vitterhetsakademiens jetong i guld, Natur & Kulturs Johan Hansson-pris. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista