Carina Hägg lämnar politiken efter 35 år. Foto: Pernilla Arvidsson/Sveriges Radio
Värnamo

Utslängd Hägg lämnar politiken

8:09 min

Hon blev petad av sitt eget parti efter den uppmärksammade Mustafa Omar-affären och har levt under hot. Nu blir Carina Hägg företagare.

Efter att ha blivit utslängd från listan av sitt eget parti, tänker nu Socialdemokraternas riksdagsledamot Carina Hägg från Värnamo sadla om och bli egen företagare. Det berättar hon nu i en längre intervju med P4 Jönköping.

Carina Hägg petades ju från listan inför höstens val sedan hon kritiserat partiledningen hårt i den kontroversiella Mustafa Omar-affären, nu lämnar hon politiken för att bli konsult och föreläsare.

Jag har startat ett företag som gör det möjligt för mig att jobba som konsult, med föreläsningar och föredrag, men också att göra projekt. Jag kommer använda de erfarenheter jag vunnit under min tid som riksdagsledamot, det är ju grunden för företaget.

Ja, nu vänder hon blad och blir företagare istället. Det har ju stormat många gånger kring riksdagspolitikern Carina Hägg, till slut fick partikollegorna i Socialdemokraterna nog av henne. När hon gick till hårt angrepp mot egna partiet för att de valde in Mustafa Omar, ordförande i Islamiska förbundet, till den socialdemokratiska partistyrelsen så åkte hon ut från riksdagslistan med huvudet före.

Enligt min ideologi så var jag tvungen att ställa mig i vägen. 

Det är en krånglig historia men i korta drag handlar det, enligt Hägg, om att hon kritiserat partiledningen för att ha gett vika för islamistiska krafter.

Muslimer är självklart välkomna i vår rörelse men valet går ju i vilka vi organisatoriskt ska samarbeta med. Då menar jag att vi inte ska göra rum i socialdemokratin för Muslimska brödraskapet. 

Hennes kontroversiella kritik har också inneburit att hon också levt under hot sedan dess.

Jag har ibland fått leva på skyddad adress och har inte alltid vetat vart jag ska ta vägen nästa natt. 

Nu, efter 35 år som politiker, är hon utsparkad och har alltså istället startat aktiebolag - men hon fortsätter att vara inbiten socialdemokrat.

Jag är ju ideologiskt övertygad socialdemokrat, där finns ingen förändring.

Kommer du rösta på Socialdemokraterna i höst?

Det kommer jag göra, däremot kommer jag vara väldigt noga med vilka jag sätter kryss för, säger Carina Hägg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista