Lars-Åke Winberg. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio

Kusinen om Winberg (SD): Synd att hon uttrycker sig på det sättet

2:00 min

Lars-Åke Winberg beklagar nu att hans kusin, Sverigedemokraternas EU-parlamentariker Kristina Winberg från Jönköping, uttryckt att hon jobbat för Sida. "Hon borde frågat mig", säger han.

Vid flera tillfällen under kampanjen inför EU-valet sa Sverigedemokraternas toppnamn, Kristina Winberg från Jönköping, att hon jobbat i Moçambique för den statliga myndigheten Sida, som arbetar för att minska fattigdomen i världen.

Men Kristina Winberg har aldrig jobbat för Sida. Däremot besökte hon 2008 sin kusin, Lars-Åke Winberg, som arbetade för Svenska Alliansmissionen i Moçambique. Hon hade då med sig presenter som överlämnades till barnen i en kyrka, men det var också så långt som hennes bidrag sträckte sig, säger Lars-Åke Winberg.
– Det var helt okej att hon gav de här grejerna, men jag ser det inte som en insats, det var ett besök och någon koppling till finns Sida inte.

Kristina Winberg har sedan Aftonbladet avslöjade hennes falska uttalanden i går ändrat sig till att hon endast ägnade sig åt volontärarbete, men det vill Lars-Åke Winberg alltså inte heller kalla det för och han tycker det olyckligt att hon uttryckt sig som hon gjort under valkampanjen.
– Hon har satsat sin tid och sina pengar och kommit ner och sett hur människor verkligen har det, men någon volontärinsats vill jag inte kalla det för, säger Lars-Åke Winberg, som nu är controller på Erikshjälpen.

– Hon kanske skulle frågat mig innan om kopplingarna till Sida, insatsen hon gjorde var viktig för henne, men det var synd att hon uttryckte sig som hon gjorde

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista