Sävsjö

Heather kämpar för att kunna föda hemma

1:54 min

Samtidigt som krisen med för få barnmorskor på sjukhusen tycks konstant så finns det mammor som kämpar för att få föda hemma. Men någon hjälp ska de inte räkna med i Jönköpings län.

En av dem som vill föda hemma är Heather i Sävsjö kommun. Hon har ansökt hos landstinget om att få en barnmorska hemma, men förgäves. Hon är upprörd över att hon tvingas ta sig till sjukhuset för att föda:

– Jag tycker att det är jättejobbigt faktiskt och jag känner fler som vill ha hemförlossning, men inte har råd med det. I Stockholms län kan man få det och jag tycker att det borde bara så även här.

Heather väntar sitt tredje barn och vägrar att föda på sjukhus. För att slippa det har hon tidigare rest till sitt hemland USA där hon får föda hemma på bekostnad av staten. I Småland har hon inte kunnat hitta någon barnmorska som kan hjälpa till att föda hemma och att betala för en sådan i exempelvis Göteborg kostar runt 20 000 kronor.

Men om Heather skulle ha bott i Stockholms landsting skulle hon ha fått göra det gratis, eftersom hon uppfyller kriteriet att vara omföderska. Hon tycker att det är orättvist att hon måste bo i rätt landsting för att få möjligheten. Men den kritiken håller inte det kristdemokratiska landstingsrådet Mia Frisk med om.

Vården skiljer sig åt mellan de 21 landstingen och det finns en ojämlikhet, men för mig är ojämlikheten inom exempelvis cancervården en större fråga som jag tycker är viktigare att få en jämlikhet i, än frågan om man på landstingets bekostnad ska få föda hemma eller inte.

Mia Frisk menar också att det är viktigt med tillgång till avancerad vård för patientsäkerheten. Så som det ser ut idag behöver blivande mamman Heather antingen resa till en större stad och själv betala för en barnmorska eller resa utomlands för att föda hemma.

Det är en känslig fråga, Heather har valt att bara gå ut med sitt förnamn eftersom hon tror att den kan väcka starka känslor hos folk. Men det menar hon beror på okunskap och hon tycker att det är viktigt att ämnet kommer upp för debatt så att hennes barns generation kan få välja om de vill föda på sjukhus eller hemma.

– Jag har träffat kvinnor i min ålder som inte känner till hemförlossning, de känner bara till alternativet att föda på sjukhus, säger Heather.

Kommentera gärna: Borde landstinget stå för kostnaden om man vill föda hemma?