Jönköpings län

För dålig kunskap om manlig prostitution

Micko Rooth: Finns önskan om kunskap
2:04 min

Poliser och socialarbetare behöver veta mer om manlig prostitution i Jönköpings län.

Det säger Micko Rooth som är ordförande länsstyrelsens Fokusgrupp mot prostitution och människohandel.

– Man vet inte riktigt hur man ska gå till väga. Det finns en önskan att få kunskapen, det beror inte på ointresse tror jag, säger han.

Varför är det viktigt att ta tag i problemen?

– Om man inte lyfter på stenarna så kanske de killarna som vill sluta inte får möjligheten att göra det. Risken finns att när man ringer till en myndighet och växeln inte vet var man ska koppla vidare så ger man upp. Ångesten är ofta stor när man tar det här steget.

I länsstyrelsens fokusgrupp mot prostitution och människohandel sitter bland annat representanter från Socialjouren, Polismyndigheten och Migrationsverket.

Målet är att ha koll på utvecklingen och informera om problemen. Enligt Micko Rooth är okunskapen särskilt stor när det gäller manlig prostitution.

Men eftersom den sker i det fördolda så är det svårt att få fram exakta uppgifter om omfattningen. Men helt klart är att torskar kan köpa sex av unga män i länet för några hundralappar och uppåt enligt Micko Rooth.

– En del unga killar säljer sig för 300 kronor på nätet och andra för 3000 kronor. På vissa ställen är det mer undanskymt, exempelvis på internet där ett hemligt språk används. Men det sker också ute i samhället som i parker och skogar.

Finns det något som talar för att man kan få bort prostitutionen?

– Viss prosition kan man nog få kontroll på, men jag tror att det alltid kommer att förekomma. Jag jobbar för att skapa möjligheter för de som är inne i det, säger Micko Rooth.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".