Jönköping

Hennes film väckte näthatarna

8:05 min

Lotta Losten från Jönköping har i många år bloggat och fått snälla kommentarer. Men när hon var med i en kortfilm vände allt.

Under lång tid har Lotta Losten, från Jönköping men numera boende i Göteborg, drivit sin blogg. Bloggen har frekvent kommenterats, men kommentarerna har överlag varit snälla.

Men för några månader sedan var hon med i en kortfilm, en skräckfilm på mindre är tre minuter på Youtube som hon gjort med sin sambo David Sandberg - en film som totalt setts runt 20 miljoner gånger på olika plattformar. Plötsligt haglar de elaka och sexistiska kommentarerna om hur hon ser ut och vad hon har på sig.

"Hon är fulare än monstret" och "Jag tänder på den knubbiga bitchen" är några av de snällare kommentarerna.

– Det har varit mycket negativa saker om mig som person. Det är väldigt mycket män, det är faktiskt bara män, som tar sig friheten att bedöma mig och min kropp. Det är väldigt märkligt för filmen fokuserar väldigt lite på mig som person. Det handlar liksom inte om mig utan om vilken människa som helst, sådant som man kan vara rädd för i sitt hem när man går och lägger sig på kvällen. Jag tror det räcker med att det är en kvinna i en film så måste männen bakom datorerna bedöma.

Nu har Lotta gått till svars mot näthatarna, på sin blogg svarar hon på engelska.

– Jag tycker inte jag förtjänar sådana kommentarer, det tycker jag ingen gör. Tänk de yngre tjejerna som faktiskt får sådana kommentarer varje dag och  som måste stå ut med det, det är inte okej. Nu har jag sagt ifrån och jag har sagt vad jag tänker. Det är inte okej att prata om mig och min kropp på det viset. Då vet jag i alla fall att jag själv stått upp.

Kommentera gärna: Hur ska man få bort näthatet?

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista