Sverker Johansson. Arkivbild, foto: Sveriges Radio
Jönköping

Han skapar 10000 artiklar på Wikipedia - varje dag

Sverker Johansson: Tänkte att det där kan jag göra bättre
9:19 min

Wikipedia har blivit den nya uppslagsboken med miljontals artiklar om det mesta. Sverker Johansson, som blev en profil på Högskolan i Jönköping, har i hög grad bidragit till att fylla den med innehåll.

Hur du skrivit något på Wikipedia, det stora digitala uppslagsverket på internet som skrivs av experten allmänheten kan man säga.

Det finns de som i hög grad bidrar och värst, eller bäst, är nog Sverker Johansson  förre universitetslektorn i fysik på Högskolan i Jönköping. Han blev bland annat känd som expert i P4 Jönköping när det handlade om solförmörkelser, stjärnfall, fysikens lagar och mycket annat. Numera återfinns han dock på Högskolan i Dalarna, där han är chef för utbildnings- och forskningskansliet.

Sverker Johansson har under de senaste året skrivit inte mindre än 2,7 miljoner artiklar i Wikipeda. Han har dock inte skrivit alla artiklar själv, utan har tagit fram ett program för robotskapade artiklar.  Programmet läser in fakta om olika växt- och djurarter från officiella databaser och producerar egna Wikipediaartiklar.

Mängden av artiklar uppmärksammades av den amerikanska tidningen Wall Street Journal för ett par dagar sedan och sedan dess har medier från hela världen hört av sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".