Inga Jonasson. Arkivbild: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Så här reagerar politikerna på att vårdcentralerna lägger ner

Landstingspolitiker om vårdcentralerna som gått i konkurs
1:30 min

En stor skandal. Något man får räkna med. Ja, åsikterna bland politikerna skiljer sig åt efter nyheten om att fyra vårdcentraler i länet gått i konkurs.

– Det är väldigt sorgligt och det är en skandal utav stora mått - det är precis vad vi varnat för hela tiden, säger Inga Jonasson.

Nu ser man konsekvenserna av att ha släppt in marknadskrafter i vården -  det är samma som vi sett i skolan och andra områden tidigare - så det är skandal

Att en privat aktör går i konkurs gör förstås Vänsterpartiet gärna politik av, eftersom man är emot den formen av vård. Men Inga Jonasson befarar att det här drabbar anställda som nu får sägas upp och patienter som blir oroliga och måste välja om vårdcentral.

Men Håkan Jansson (M), landstingsstyrelsens ordförande, menar att man får räkna med att sådant här sker när man släpper in privata aktörer inom det offentliga.
– Det här är ju marknadens villkor, vi ska också komma ihåg att människorna som haft möjligheten att få den här vården under de här åren är väldigt, väldigt nöjda.

Jag återkommer till det där, vi har inte privatiserat något, det är något som gått på hjärnan på kommunisterna, utan det är så att det är på en entreprenad

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".