Aneby

Nazister fick hundratals att sätta ner foten

1:53 min

Idén föddes efter nazistdemonstrationen i Jönköping 1 maj. I veckan har Anebyborna på sitt eget sätt visat att de tycker att alla får plats.

I söndags inleddes temaveckan Alla får plats i Aneby. Varje dag har det hållits tal och föreläsningar på stadens torg om både främlingsfientlighet och om alla människors rätt att älska vem man vill. På kvällarna har det bjudits på musikunderhållning och gratisbio på samma tema.

Det är kommunen, näringslivet och kyrkan som arrangerat veckan och kommunchef Anne Hallberg är nöjd.
– Det går väl inte att bli annat än engagerad. Den här veckan har gett oss kraft och mod och styrka och så ser man de här 600 barnen som jobbat med temat "Alla får plats" och är så laddade, säger den entusiastiska kommunchefen Anne Hallberg efter sitt tal.

Initiativtagare till veckan är kyrkoherden Peter Andreasson, som fick idén efter nazistdemonstrationen i Jönköping 1 maj.

– Vi måste sätta ner foten och säga ifrån, för om vi tiger nu inför valet och överhuvudtaget, så har vi del i skulden till att vi får ett kallare och hårdare samhälle som gör skillnad på människor och det vill vi inte ha, säger han.

En av alla Anebybor som tog sig till torget vid lunchtid i dag var Svetlana Skoglund, ursprungligen från Ryssland.
– Själva idén är jättebra, att förstå att vi är olika. Vi har olika religioner, men vi kan trivas ihop och det är det viktiga.

Känner du att du får plats i Aneby?
– O ja, verkligen! Alla är välkomna till Aneby.

Tolvåriga Jack Cooper var en av alla 600 elever som i dag vid lunchtid tågade från skolan till torget.
– Vi ska ha en manifestation om att alla är lika viktiga; det kvittar vilken religion man har, hur man ser ut och vilket kön man har. Det är bra att visa att alla får plats här i Aneby, tycker han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista