Jönköpings län

Ingen dök upp när Familjeläkarna kallades till tingsrätten

1:33 min

Ingen från skandalbolaget Familjeläkarna dök upp till tingsrätten i dag när de var kallade till förhandling. Nu överväger konkursförvaltaren att lämna fallet till åklagare.

Företaget hade kontrakt med Landstinget i Jönköpings län under flera år och drev fram till årsskiftet fyra vårdcentraler här, men avslöjades för omfattande skattefusk och i somras försattes bolaget i konkurs.

I dag skulle man hålla edgångssammanträde, men ingen kom och tog ansvar för bolaget.
–  De uppgifter vi har tyder på att de befinner sig utomlands, säger Mikael Halonen, biträdande konkursförvaltare.

Det var efter anklagelser om att ha fört ut miljonbelopp ur landet och efter att ägaren upptaxerades med flera miljoner kronor, som vårdcentralerna i Mullsjö, Gislaved, Anderstorp och Smålandsstenar såldes.

I början av sommaren försattes tidigare ägarna, Familjeläkarna, i konkurs.

När konkursförvaltaren försökte få koll på ekonomin så stötte han på stora problem. Han har inte kunnat hitta någon bokföring, han har inte fått tag på någon i tidigare styrelsen, de har förmodligen flytt utomlands, alltså.

Det enda han har hittat är ett konto med 3000 på - och skatteskulder på drygt 300 000.

Nu överväger konkursförvaltaren att lämna över fallet till en åklagare - för att se om något brott begåtts.
– Vi kommer möjligtvis gå vidare med nån slags brottsanmälan, säger Mikael Halonen.

Fotnot: Vårdcentralerna som Familjeläkarna drev togs över vid årsskiftet av Hälsoteamet i Småland AB, som nyligen gick i konkurs. Vårdcentralerna är nu stängda. Förhandlingar om att låta någon annan aktör ta över pågår.