Mullsjö

Trots sanering - elever och lärare sjuka av skolan

5:15 min

När terminen började fick elever och lärare återvända till en nysanerad skola. Men det visade sig att problemen inte var borta.

Det var förväntansfulla elever och lärare som vid skolstarten för några veckor sedan flyttade tillbaka till den nysanerade Trollehöjdskolan i Mullsjö, efter att ha haft lektioner i andra lokaler.

Trollehöjdskolan har ju sanerats sedan början av året på grund av fukt- och mögelproblem.

Men kort efter skolstarten var det flera, både lärare och elever, som på nytt kände av allergiska reaktioner.

Ludvig Linder och Emil Lindén går i nian på Trollehöjdskolan och har klasskompisar som påverkats.
– Många elever har fått gå hem, de har fått besvär med andning och blivit sjuka av miljön på skolan.

Saneringen av Trollehöjdskolan i Mullsjö påbörjades i januari, efter att de fukt- och mögelskador som byggnaden drabbats av gjort att både lärare och elever känt av allergiska reaktioner, och i början av mars stängdes skolan helt.

All undervisning flyttades då istället till andra närliggande lokaler, som Kronängsskolan, Missionskyrkan, MSOK-stugan och simhallen.

Sedan dess har alltså Trollehöjdskolan sanerats för flera miljoner, och nu vid skolstarten i augusti fick eleverna till slut flytta tillbaka till skolan, men kort därefter kom problem tillbaka.

– Det är helt enkelt så att vissa elever och vissa lärare har reagerat och fått klåda, huvudvärk och olika allergiska symtom, säger Rickard Leo, rektor på skolan.

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut är just nu på plats och gör tester och mätningar för att reda ut var problemet ligger. De första mätningarna visar enligt Rickard Leo att det inte finns nåt mögel kvar efter saneringen, så därför hoppas han att det ska räcka med att skolan städas ordentligt.
– Lokalerna är givetvis städade, men vi kan konstatera att vi måste göra det en gång till.