Nu kan du få viktigt meddelande via telefonen

5:28 min

Från och med i dag kompletteras Hesa Fredrik. Nu kan nämligen allmänheten få telefonsamtal med viktiga meddelanden.

Tidigare i dag hörde du kanske Hesa Fredrik, signalen för Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, som ju testas den första helgfria måndagen i mars, juli, september och december. Namnet Hesa Fredrik lär ha myntats av en krönikör på Dagens Nyheter när utomhuslarmet testades första gången 1931.

Runt om i Sverige finns 4 500 Hesa Fredrik - i princip på alla orter med mer än 1 000 invånare. Nu ska hesa Fredrik få konkurrens, för från och med dag kan allmänheten också få meddelande via fasta telefoner.

– Det blir ett intalat meddelande som spelas upp, men det måste skapas meddelanden till varje tillfälle, säger Anders Klarström, presstalesman på SOS Alarm.

Alla har dock inte fast telefon i dag och alldeles runt hörnet finns också möjligheten att skicka ut meddelanden till mobiltelefoner som är registrerade på adresser i ett visst område, men SOS vill ta det ett steg till.
– Vi har begärt från staten att man ska ändra lagstiftningen så vi kan skicka ut meddelanden positionerat till telefoner som finns i ett visst område, men det behövs alltså en lagändring.