Valet 2014

Ingen utökning av vårdval före valet

1:42 min

Nu rinner tiden ut för vårdvalet i länet. Några nya beslut om att låta privata företag sköta urologi eller hudmottagning hinns inte med före valet, och sedan hänger det på hur majoriteten ser ut.

I våras blev det möjligt för privata företag att utföra grundläggande ögonsjukvård i länet. Ögonpatienter kan numera alltså välja om man vill gå till privata företag, som finns i Värnamo och Jönköping, eller till landstingets sjukhus. Detta kallar den borgerliga alliansen som styr ihop med miljöpartiet för vårdval.

Planen var att införa detta även vid öppenpsykvården i Jönköping, hud och urologi, men förberedelserna har dragit ut på tiden och nu är det för sent att få upp fler så kallade vårdval på den politiska dagordningen.

Nästa landstingsfullmäktige hålls i slutet av september och är det sista före valet med den nuvarande majoriteten, och till dess hinns inte fler vårdval med.

– Det ska vara väl genomarbetade beslut om de ska tas och det hinner vi inte med före valet, säger Mia Frisk, kristdemokratiskt landstingsråd.

Det innebär att det kan vara stopp för fler privata företag inom sjukhusvården för om Socialdemokraterna får inflytande efter valet blir det stopp. Så här sa  socialdemokraternas landstingsråd Carina Ödebrink i en debatt tidigare i år.

– Om vi kommer till makten blir det ingen fortsättning på vårdvalet.

Kristdemokraternas Mia Frisk beklagar att vårdvalet inom sjukhusvården stoppas om man förlorar valet, men säger att man inte ville hasta fram besluten

– Besluten ska vara till gagn till patienterna och inte äventyra våra tre akutsjukhus, säger Mia Frisk.

Men det kan ju betyda att det inte blir något mer vårdval?

– Jag är trygg med att vi har en alliansledd majoritet efter valet också.