Musiker blåste P4 Jönköping

0:42 min

I kupletten "Sveriges kultur får inte somna in" fick vi i morse höra Sverigedemokraten Anne Karlsson sjunga. Vad hon inte visste var att hon och Sveriges Radio blev lurade.

Varje riksdagsparti besöker P4 Morgon där de skriver och framför en nyskriven låt. Den här gången var det Sverigedemokraternas distriktsombudsman i länet, Anne Karlsson, som tog ton strax innan klockan nio.

Tillsammans med sina låtskrivarcoacher Fredrik Boltes och Björn Sjölin framförde hon "Sveriges kultur får inte somna in".

Efter att den här artikeln publicerades följande pressmeddelande:

Musikern Fredrik Boltes genomförde en kupp i P4 Morgon i Sveriges Radio tidigare i dag när han framförde en låt  tillsammans med Sverigedemokrateras Anne Karlsson.

Han lurade henne och P4 Jönköping genom att förmå Anne Karlsson att göra en kuplett tillsammans med honom till musik som han hämtat från en nazistmarsch.

Tidigare har Fredrik Boltes genomfört låtar tillsammans med andra politiker som en del i P4 Jönköpings valbevakning. Fredrik Boltes har varit engagerad som musiker och har inte deltagit i programmets utformning. 

–Jag är djupt besviken på Fredrik Boltes agerande, säger Lars Bernfalk som är kanalchef på P4 Jönköping. Public Service har ett stort förtroende och ett särskilt uppdrag när det gäller valbevakningen att vara objektiva och oberoende.

–Han har svikit vårt förtroende och lurat oss. Fredrik Boltes är väl medveten om Sveriges Radios programregler och de villkor som gäller inom Public Service eftersom han tidigare varit programledare hos oss.  Det gör hans kupp särskilt allvarlig och gör också att vi känner att vi inte har något annat val än att omedelbart bryta vårt samarbete med honom.

–Sveriges Radio ska inte utgöra en plattform för den här formen av politiskt agerande och därför tar vi också bort låten från vår hemsida.

–Vi ber också Anne Karlsson om ursäkt. Vår avsikt är att hela tiden spela med öppna kort, fortsätter Lars Bernfalk.

Fredrik Boltes förklarar sitt agerande för P4 Jönköping så här:
– Det finns vissa grejer som till och med jag inte ställer upp på.

Varför är du inte ärlig och uppriktig med det då?
– Ibland ställs intressen mot varandra och ibland får man moraliska dilemman i livet.