Jönköping

MP säger nej till arena i Stadsparken

1:49 min

Miljöpartiet tvärvänder nu i frågan om en ny fotbollsarena i Jönköping.

För mindre än ett år sedan stod Miljöpartiets kommunalråd Birgit Sievers och presenterade planerna på att bygga ut Stadsparksvallen, men igår kväll röstade Miljöpartiets medlemmar i Jönköping igenom att stoppa planerna.

Det berättar David Jersenius, som står på andra plats på Miljöpartiets kommunlista.

– Partiet kom överens om att vi inte vill se en utbyggnad av en ny arena i Stadsparksvallen. Vi anser att stadsparken har en unik miljö för rekreation, återhämtning. Vi behöver fler sådana ställen och vi ska inte exploatera de grönområden vi redan har idag, säger Jersenius och tillägger att man i framtiden får utreda vart man kan placera en ny arena.

Det var i oktober förra året som de styrande kommunalråden i Jönköping, med bland annat Miljöpartiets Birgit Sievers, kallade till presskonferens tillsammans med superettalaget i fotboll, Jönköpings Södra, till Stadsparksvallen för att berätta om utbyggnadsplanerna.

Men sedan har ärendet fastnad i de kommunala kvarnarna och nu kastas ytterligare grus i maskineriet.

Efter turbulensen i Miljöpartiet inför valet, där man gjort sig av med nuvarande kommunalrådet Birgit Sievers och där en mer grön-radikal falang tagit över, vänder man även i Stadsparksfrågan. Efter en medlemsomröstning på måndagskvällen beslutade partiets medlemmar att kovända i frågan och nu säga nej till att bygga ut Stadsparksvallen, trots överenskommelsen som gjorts.

Det här är inte bara ännu ett svidande nederlag och rejäl käftsmäll för den nuvarande partiledningen i Jönköping utan också ett tufft besked för J-Södra och allianspartierna som MP regerar med i dag.

– Vi miljöpartister som ställer upp till kommunfullmäktige nu har en syn på miljö som väl överensstämmer med vår ideologi.

Det låter som att det är en spricka i partiet här, är det så?

– I den här frågan finns det en spricka, så är det, men vi som nu går till val i kommunfullmäktige är enade i frågan, säger David Jersenius.

Birgit Sievers är i dag förvånad över att partimedlemmarna beslutat att svänga i frågan.

– Som politiker så måste man stå för de beslut man fattat, man kan inte svänga för då tappar man förtroende från medborgarna, säger hon.

Kommmentera gärna: Tror du att  det någonsin kommer byggas en ny arena i stadsparken efter MP:s nej?