Jönköpings län

Pensionerad läkare ska lösa kris på ögonmottagning

1:53 min

För att lösa bristen på läkare på ögonmottagningen på Länssjukhuset Ryhov efter införandet av vårdval har man tagit in en pensionerad läkare för att utbilda de läkare som är kvar.

När det första vårdvalet i sjukhusvården i länet genomfördes i våras var det ögonvården det handlade om. I Jönköping och Värnamo blev det möjligt att välja privata alternativ.

Fem läkare på ögonkliniken på Ryhov, alltså det offentliga alternativet, har gått till de privata alternativen. Det blev brist och är fortfarande brist på läkare på mottagningen, dels på grund av att läkare slutade och dels för att det är allmän brist på specialistläkare i landet just nu.

– Vi tagit in nyligen pensionerad läkare för att stötta de läkare som är kvar och för att utbilda, säger Jesper du Reitz, verksamhetschef på ögonmottagningen på länssjukhuset Ryhov. 

Ögonmottagningen har fått ta in två hyrläkare för att täcka behovet i höst. Mottagningen tappade specialkompetens med de läkare som slutade. För att få tillbaka den kompetensen har de som en del i en kompetensutvecklingsplan alltså kallat in en pensionerad läkare för att utbilda.

Jesper du Reitz säger att det är naturligt att ta hjälp av äldre kollegor.

– Det i sig är ingen ovanlig åtgärd, det har uppstått en kompetensbrist efter vårdvalets införande och det är därför vi har gjort detta.

Vänsterpartiets gruppledare i landstinget, Inga Jonasson som varit kritisk till det här vårdvalet menar att det just var kompetensbrist man var rädd för innan vårdvalet.

– Faran var ju just hur vi skulle upprätthålla kompetensen, det här blir ju en illustration på detta.

Men kan inte detta vara inkörningsproblem som kan rätta till sig?

– Men varför ska man göra så att det blir sämre, säger Inga Jonasson.