P4 Eftermiddag

Hon avslöjar brottslingar på gångstilen

6:13 min

Om du har planer på att råna en bank så kanske du ska öva in en ny gångstil. För Nerrolyn Ramstrand kan identifiera dig bara genom att titta på hur du rör dig på övervakningsfilmerna.

- Vår gång är lite som ett tumavtryck, alla har ett individuellt gångmönster, säger hon, säger Nerrolyn Ramstrand som är docent i ortopedteknik.

Det finns flera kända brottsfall där just gärningsmannens gångstil har spelat en stor roll i utredningen, ett av de mest kända är Palmemordet, där vittnen sa sig känna igen Christer Petterssons hållning och haltande sätt att gå. Ett annat exempel är det så kallade Helikopterrånet när en värdedepå i Västberga utanför Stockholm rånades, och just i det fallet blev Nerrolyn Ramstrand inkallad som expertvittne i rättegången.

- Jag fick beskriva den personens gångmönster och se om den medicinsk journal som fanns skulle förklara den gångavvikelse som vi såg i videofilmen.

Skulle brottslingar kunna ändra sin gångstil och luras på det sättet?

- Ja, det skulle man kunna göra. Nu känns det som att jag skulle kunna ge tips, men det känns väldigt fel att göra, det är lite oetiskt att göra.

Nerrolyn Ramstrand har forskat länge på just gångstilar och gånganalys. Hon och hennes kollegor har ett labb på Hälsohögskolan i Jönköping där de kan göra experiment.

När hon hjälper till med brottsfall idag, så bedömer hon brottslingars gångstil i egenskap av expert med många års erfarenhet, men hon saknar är ett mer objektivt sätt att göra det på. Därför håller hon just nu på med ett superhemligt projekt som hon inte vill avslöja för mycket om än.

- De här rånarna är ganska smarta, de har gjort sin läxa. Så de vet att de ska ha en mask för ansiktet, försöka dölja sin röst och ha en stor rock så vi inte kan se vinklarna. Vi måste tänka på något annat som har med gång att göra så att vi kan identifiera dem. Så jag har lekt lite med tanken om hur vi kan använda fötterna för att identifiera folk, så mycket kan jag säga, säger Nerrolyn Ramstrand.