Höghastighetsjärnväg

Planeringen av höghastighetståg igång

1:57 min

I förra veckan satte jobbet igång på allvar med de nya höghastighetsjärnvägarna genom södra Sverige, via Jönköping. En av de förhandlingspersoner som regeringen tillsatt är Catharina Håkansson-Boman bördig från Huskvarna.

Höghastighetsjärnväg mellan Stockholm-Göteborg och Stockholm-Malmö, via Jönköping har diskuterats i årtionden. Men i somras satte regeringen ned foten, gjorde gemensam sak med oppositionen, och sa att järnvägarna nu ska byggas.

– Den stora utmaningen är ju att hitta en bra finansiering för projektet, det kostar ju väldigt mycket pengar. Hitta sträckningar är ju inga problem, det gäller att göra det så smart och effektivt som möjligt som ger dom bästa förutsättningar för att utveckla samhällen och bygga bostäder, det säger Catharina Håkansson-Boman.

Hon är en av två förhandlingspersoner som regeringen utsett. Regeringen utsåg omgående två så kallade förhandlingspersoner, eller projektledare om man så vill, som ska sy ihop en lösning och den ska vara färdig årsskiftet 2017/2018.

– Då kommer vi presentera en överenskommelse där vi presenterar sträckningsval, stationslägen och också hur stor bostadsbebyggelsen kommer att bli, säger Catharina Håkansson-Boman. 

När Catharina Håkansson-Boman och hennes kollega HG Wessberg lämnat över förslaget, ska regeringen ta beslut och ganska snart därefter kan spaden sättas i jorden tror Catharina Håkansson Boman.  Hon tror också att de nya järnvägarna kommer få mycket stor betydelse för Jönköpings län.

– Jag tror att den kommer att betyda enormt mycket för Jönköping men också för andra kommuner runt om kommer kunna dra stor nytta av detta och ha en väldigt spännande tid framför sig med fortsatt bygge och attraktivitet.

När är det färdigt?

– Det är svårt att säga när bygget är klart, troligen runt 2030.