Bankeryd

Skola satsar på säkert cyklande

5:40 min

Förra året skadades över 12 000 cyklister i trafiken i Sverige. På Attarpsskolan i Bankeryd försöker man nu förebygga olyckor genom att ge eleverna mer kunskap.

Att cykla är faktiskt farligt. Varje år dödas ett 30-tal cyklister i trafiken och enligt NTF:s Trafikskadeindex skadades förra året 12 083 personer i Sverige när dom cyklade. I år väntas siffrorna öka.

Då känns det inte alldeles säkert att skicka ut sitt barn på cykel i trafiken till och från skolan. Men på Attarpsskolan i Bankeryd vill man göra skolbarnens cyklande mer säkert och i dag anordnades en cykeldag, med både hinderbanor och lektioner i trafikvett.

– Jag hoppas på att lära mig att cykla rakt och om trafikmärken. Fast jag kan bland annat stoppmärket, säger en av eleverna John Åsbrandt.

På Attarpsskolans skolgård finns just idag en lång hinderbana med plankor och vippbrädor. På grusplanen ett stenkast därifrån finns en motorikbana med slalomkoner och målade linjer. Prrecis överallt trampar skolbarn runt på sina cyklar.

Det är fyrorna och femmorna som har cykeldag och det innebär både att de rent tekniskt får lära sig cykla och att de får plugga in trafikregler och vägmärken för cyklister.

Det är nämligen i fyran som skolans elever får börja cykla till skolan. Då är det viktigt att de vet vad som gäller och hur man cyklar säkert, säger slöjdläraren Lennart Nilsson, som ansvarar för cykeldagen.
– Vi vill så tidigt som möjligt lära dem att hantera cykeln.

Cykeldagen på Attarpsskolan är ett eget initiativ från skolan. Det är alltså varken kommunen eller polisen som ligger bakom satsningen, även om polisen har hjälpt till vissa tidigare år.