Stan vinner på att vara HBTQ-vänlig

3:59 min

Bor du i en stad där folk är toleranta mot HBTQ-personer så bor du i en vinnarstad.

Nästa helg drar HBTQ-personen Emil Qvarnström i Jönköping i gång Diversity Saturdays där alla ska känna sig välkomna, oavsett till exempel etnicitet och sexuell läggning. Sedan två år tillbaka arrangeras också pridefestivaler i Jönköping. Det här är exempel på initiativ som kan göra staden mer HBTQ-vänlig och det i sin tur kan göra staden mer framgångsrik. 

Det säger Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Högskolan i Jönköping och en av landets främsta experter på städer, kreativitet och regional utveckling.

Jönköping är på väg åt rätt håll, sa Emil Qvarnström till P4 Jönköping tidigare i veckan och Charlotta Mellander är inne på samma sak.
– Jo, men det har väl hänt jättemycket i Jönköping de senaste åren och det har generellt blivit en mycket bättre uppfattning om hur viktiga de här frågorna är.

Forskningen visar att städer som det går väldigt bra för, socialt och ekonomiskt, är i allmänhet mer öppna och toleranta mot olika typer av minoritetsgrupper.
– Man kan tänka sig att kreativa, drivna och innovativa individer hellre vill vara på en sån plats än på en inskränkt och intolerant plats.