Värnamo

Överfulla skolor och för små skolgårdar

1:49 min

Skolorna i Värnamo stad är överfulla. Det finns helt enkelt för få klassrum. Men hur man ska lösa problemen råder delade meningar om.

Bland annat har Trelleborgsskolan fått stängas delvis efter att personalen blivit sjuk av något byggmaterial.

Skoldebatt

Men Alliansen och socialdemokraterna är oense om hur problemet med för många elever och för få klassrum ska lösas.

Centerpartisten Stefan Widerberg, ordförande i Barn- och Utbildningsnämnden, och Socialdemokraten Britt-Marie Sellén-Nilsson, andre vice ordförande, debatterade skolsituationen i Värnamo i P4 Eftermiddag.

Överens om situationen

För få klassrum och för små skolgårdar. Så beskriver barn-och utbildningsnämndens ordförande, Centerpartisten Stefan Widerberg, situationen. Han får medhåll av Socialdemokraternas skolpolitiker Britt-Marie Sellén-Nilsson i den beskrivningen. Hon kritiserar Alliansen för att inget gjorts förrän nu när situationen blivit akut.

Socialdemokraten Britt-Marie Sellén-Nilsson vill se ett nytt skolbygge på en omdiskuterad tomt i centrum, den ödetomt som en gång var bland annat gamla pingstkyrkan.

Centerpartisten Stefan Widerberg vill däremot se Östboskolan, som ägs av kommunen och används till vuxenutbildning idag, som en lösning på grundskolans problem med för många elever och för få klassrum.

En lösning som kritiseras av socialdemokraterna, som anser att vuxenutbildningen blir lidande på den lösningen.

Handlar om hundratals miljoner

Alliansen vill under de kommande fyra åren satsa mer än 150 miljoner på att lösa problemet med att skolorna är överfulla i Värnamo. De bedömer satsningen så viktig att de frångår sin princip att kommunen inte ska låna pengar. I Värnamo är inställningen att bara betala kontant för olika investeringar. Till skolsatsningen kan Alliansen tänka sig att både låna pengar och höja skatten om det behövs.