Val 2014

MP stoppar egna kandidater

2:11 min

Miljöpartisterna Magnus Berndtzon och Emma Hult bedriver egna personvalskampanjer. Men nu förbjuds de att göra det vid partiets egen valstuga i Jönköping.

 

I Folkpartiets och Moderaternas valstugor i Jönköping har man ingenting emot att kandidaterna driver personvalskampanjer där. Men Miljöpartiet i Jönköping har alltså portat sina kandidater från att marknadsföra sig själva i partiets valstuga.

– Första tanken var att det är konstigt, och jag känner en besvikelse över att dom på något sätt inte vill ha med mig, säger Magnus Berndtzon som svar på frågan hur han reagerade på beskedet.

De två miljöpartister i Jönköping som bedriver personvalskampanj får alltså inte göra det i partiets valstuga. Det har den lokala partiledningen bestämt. De får stå i valstugorna - men inte dela ut sitt eget material om sina kampanjer.

Det här är inte första gången det uppstår turbulens i partiet. Under en tid har det funnits meningsskiljaktigheter och en strid mellan falanger i partiet lokalt, och nu med en dryg vecka kvar till valet så verkar konflikten kulminera.

Beslutet om valstugan har mött reaktioner i partiet enligt vad P4 Jönköping erfar.

Men Mats Weidman, sammankallande för Miljöpartiet i Jönköping, försvarar beslutet:
– När väljarna kommer till valstugan ska de få partiets material.

Men partiet i övrigt ser positivt på personvalskampanjer, även i valstugor, säger Johannes Ljung, som är ordförande för MP i Sävsjö, och även länsordförande.
– Jag tycker det låter lite egendomligt, ärligt talat, grundinställningen är att man är positiv till personvalskampanjer.

Tror du det här är ett resultat av den konflikt som varit i Jönköping?
– Jag vet för lite om vad det är som händer men min åsikt är att det bara är positivt med personvalskampanjer.

Emma Hult, som bedriver personvalskampanj till riksdagen, säger i en kommentar till P4 Jönköping om det inträffade att det är tråkigt om beslutet innebär att hon inte får kampanja vid valstugan.