Val 2014

SD:s korsord provocerar

1:31 min

Vågrät 7 - chokladbollen - nio bokstäver. Det vill Sverigedemokraterna ha svar på i ett korsord i sin valtidning som skickats ut till invånare i Habo, Mullsjö och Jönköping.

Korsordet presenterar de själva som provocerande och det har mött reaktioner på sociala medier. Henric Andersson är ordförande för Sverigedemokraterna Södra Vätterbygden som står bakom tidningen. Han förklarar bakgrunden till tidningen med korsordet.
– Det är för att sätta fokus på hur lätt det är att känna sig kränkt i Sverige. Det är faktiskt lite löjligt om man blir kränkt över en sådan liten grej, säger Henric Andersson.

Men är det inte så att ni vill trigga fram det då eftersom ni använder det här uttrycket och skriver att korsordet ska vara provocerande?
– Det är faktiskt inte jag som har gjort korsordet, jag kan inte svara på hur han tänkte som gjorde det.

Svaret på vågrätt 7 - chokladbollen - är bakverket. Men det är inte det enda i Sverigedemokraternas lokala valtidning som har provocerat.

Här har man även gjort en så kallad politiskt inkorrekt ordlista - där man bland annat definierar bilbrand som en "självantänd bil som ofta är ett tidigt vårtecken". Och att tiggeri är "inkomst för en person, ofta sittande med pappersmugg och mobil".

På Facebook har det här väckt debatter och på stan i Jönköping säger man bland annat så här:
– Det kanske är en onödig beskrivning. Det är ju inte det som är tiggare, att du sitter med en pappersmugg och en mobil. Det kan du ju själv göra på ett café, säger en ung kvinna i Jönköping.

Men Sverigedemokraterna på riksnivå tycker inte att uttrycken i tidningen är speciellt opassande. Det säger Henrik Vinge som är pressekreterare för Sverigedemokraterna.
– Generellt sätt så kan man ju säga att man ska tänka på hur man uttrycker sig och hur man kommunicerar när man företräder ett politiskt parti. Men vad olika lokalavdelningar gör i en lokal debatt är inget som vi från riksorganisationen typiskt sätt lägger oss i, såvida det inte finns särskilda skäl till det. Och det har väl inte jag sett att det skulle finnas i det här fallet, säger Henrik Vinge.