Landstinget

Här demonstrerar över 100 för stadens sjukhus

2:43 min

I dag demonstrerade Socialdemokraterna för att Höglandssjukhuset i Eksjö ska fortsätta vara ett akutsjukhus. Men enligt de styrande i landstinget slår de in öppna dörrar. Sjukhuset ska vara kvar.

Klockan elva samlades socialdemokrater och andra på Bryggaregatan i Eksjö för att en halvtimme senare marschera mot torget.

Demonstrationen var menat som stöd för Höglandssjukhusets bevarande som akutsjukhus i Eksjö.

– Det skulle ju vara jobbigt att behöva åka in till Jönköping om jag blev sjuk, säger Jonas Rundquist, en av de som manifesterade.

– Det är viktigt att akutsjukhuset får vara kvar, säger Marie Rundquist.

Socialdemokraterna hade välkomnat andra partier, föreningar och organisationer att ansluta till paraden. Och vid halv tolv syntes både miljöpartister och centerpartister bland demonstranterna.

Förutom privatpersoner var flera sjukhusanställda på plats.

ST-läkaren Linda Gerdin från kirurgen på Höglandssjukhuset höll ett anförande på torget.

– Vi är här för att vi är oroade för sjukhusets framtid, man säger att det ska vara ett akutsjukhus men man definierar inte vad man pratar om.

Men enligt Mia Frisk (KD), landstingsråd, är alla är överens om att ha kvar Höglandssjukhuset som akutsjukhus och därför finns det inget hot mot verksamheten.

Men från professionen har man en annan uppfattning.

– Vi inom professionen är allvarligt oroade för vår framtid, det känns som att det inte riktigt har gått fram, säger Marie Dam Larsen, ST-läkare på medicinkliniken.

Oron handlar om att sjukhuset ska tappa kompetens när landstinget planerar organisationsförändringar som innebär att vissa operationer flyttas till andra sjukhus i länet.

– Vi måste ha kvar hela kirurgin för att akutsjukvården ska fungera, säger Stina Vestlund, barnläkare.

Är oron verkligen befogad?

– Ja, den är befogad, säger Stina Vestlund.

Lyssna på debatten från den 19 augusti om demonstrationen längst ner i artikeln.