Habo

Folkpartiet vill sänka skatten 80 öre

2:35 min

Skatten har varit en het fråga i Habo den gångna mandatperioden, höjningen på 75 öre härom året gjorde att Alliansen sprack. Nu vill Folkpartiet sänka skatten med 80 öre.

Folkpartiet i Habo som har två mandat i fullmäktige profilerar sig tydligt när det gäller skatten.

– Vi måste sänka skatten, det är inte rimligt att Habo som vill vara en företagsvänlig kommun ligger 80 öre över Jönköping, säger Anders Rickman som står etta på Folkpartiets lista i kommunvalet.

Habo som tidigare gjort sig kända att vara en kommun med låg skatt placerar sig nu bland de med högre skattesats. Både Mullsjö och Jönköping har lägre kommunal inkomstskatt, och det vill man ändra på.

Från Moderaterna är man inte alls lika tydlig:

– Det är en svår fråga, men vi ska inte begära mer pengar av invånarna än vi behöver, Thomas Werthen, kommunstyrelsens ordförande.

Den gångna mandatperioden har det här varit en fråga som splittrar Alliansen rejält. Oppositionen fick tillsammans med Kristdemokraterna och Centern igenom en skattehöjning på 75 öre inför 2013. något som fick kommunfullmäktiges moderate ordförande att avgå i protest. Kristdemokraterna vill inte sänka skatten:

– Vi ska inte sänka skatten, vi ska satsa på skola, förskola och äldreomsorgen, säger Åke Lundgren som sitter i kommunstyrelsen för Kristdemokraterna.

Vad tycker du om Folkpartiets vallöfte?

– För mig är det inte trovärdigt.