Var femte svensk har provat att handla mat via internet. Arkivbild: Hannes Ewehag/Sveriges Radio

Fler testar att handla mat på nätet

Jonas Ogvall: Det handlar om vårt beteende
5:04 min

Vi blir mer och mer digitaliserade och fler och fler provar på att handla mat på nätet.

Likväl som vi handlar kläder och skor på nätet så börjar det bli vanligare att handla sin mat online – nästan en miljon invånare i Sverige har någon gång testat konceptet.

– Vi planerar att prova det för att spara tid och pengar, säger en man på stan i Jönköping.

Under andra kvartalet i år handlades det 32 procent mer mat via nätet än samma period förra året och intresseorganisationen Svensk Digital Handel som står bakom undersökningen förväntar sig att ökningen fortsätter i samma takt. 

2013 hade 17 procent någon gång handlat mat på nätet, 2014 är det 22 procent. Det visar undersökningen, D-food Index, där 1199 personer, representativa för befolkningen, tillfrågats i en webbenkät.

– Alla under 25 år är väldigt digitaliserade, för dem är det ett sätt att handla på. När de då börjar bilda familj så är steget väldigt litet för dem att lägga upp sina listor och få sin mat hemlevererad. Det handlar om beteende i grund och botten, säger Jonas Ogvall, vd på Svensk Digital Handel, som är en del av organisationen Svensk Handel.

Under året har färdiga matkassar med färdiga middagslösningar halkat ner och handeln i matbutiker via nätet har gått om. Handeln av mat via nätet är ändå fortfarande en liten del av den totala handeln av mat, knappt en procent, enligt organisationens årsrapport 2014.

Fotnot: Svensk Digital Handel, tidigare Svensk Distanshandel, är intresseorganisationen för den digitala handeln i Sverige och visionen är att vartannat köp ska vara digitalt. Svensk Digital Handel är en del av Svensk Handel. (Källa:dhandel.se)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".