Miljöpartisten Emma Hult och kristdemokraten Andreas Carlson.
Val 2014

Yngre riksdagskandidater kryssade förbi äldre

2:48 min

På flera håll i landet kryssar sig yngre kandidater in i riksdagen, på bekostnad av äldre och mer rutinerade partikollegor. 26-åriga Emma Hult (MP) är en av de nya, yngre riksdagsledamöterna.

 – Det känns jättebra, det är häftigt och det är ett oerhört stort förtroende jag fått som jag nu ska förvalta, säger Emma Hult från Jönköping till P4 Jönköping.

Hon hoppas nu att Miljöpartiet ska bilda en grön regering med Socialdemokraterna.
– Och där driva viktiga frågor för människor och miljö.

I vilken mån har du drivit personvalskampanj?
– Jag har promotat mig själv och de frågor jag tycker är viktiga genom att dela ut material och ha en Facebooksida som fått bra spridning.

Emma Hult är 26 år, flyttade till Jönköping för att studera för sju år sedan, är utbildad byggnadsingenjör och är anställd av Jönköpings kommun, är språkrör för Miljöpartiets studentförbund på nationell nivå och numera också nyvald riksdagsledamot.

Hon var fyra på Miljöpartiets riksdagslista i Jönköpings län, men klättrade till första plats med hjälp av personkryss. Det innebär att hon tar platsen i riksdagen från Kew Nordqvist från Tranås.

En annan yngre politiker, kristdemokraten och riksdagsledamoten Andreas Carlson, 27, tog också en plats för Jönköpings län, partiets enda. Han var trea på valsedeln men avancerade till en första plats efter att ha fått fler kryss än ministrarna Stefan Attefall och Maria Larsson från Jönköping respektive Gnosjö.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista