Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Jönköpings län

Experten om mögellarmen: Ett folkhälsoproblem

6:47 min

Rapporterna om mögel i länets skolor har avlöst varandra. Men det är inte bara skolor som drabbas, utan var tionde byggnad.

Bara i år har P4 Jönköping rapporterat om problem i flera kommuner, till exempel Mullsjö, där Trollehöjdsskolan fick stänga igen under vårterminen och där det fortfarande pågår saneringsarbete.

Flera elever och personal har blivit sjuka efter att ha vistats i dr fuktskadade lokalerna Mullsjö och liknande problem har funnits eller finns i skolor i Vaggeryd, Nässjö, Vetlanda, Värnamo och Habo.

Men det är inte bara i skolor som möglet frodas.

Ulf Flodin, överläkare och forskare på miljömedicin vid universitetssjukhuset i Linköping, berättar att var tionde byggnad drabbas, och då är bara byggnader där människor vistas inräknade.
– Alla byggnader kan drabbas om de inte sköts ordentligt eller om de är felkonstruerade från början.

Hur allvarligt är det då?
– Ja, om man är något känsligt lagd och vistas där under ett halvår så har man ökad risk att få inflammationsreaktioner i luftvägarnas slemhinnor, man kan få hosta, ögonen rinner och kan få astma.

Vet människor om att faran är så pass stor?
– De flesta gör nog inte det, men kunskapen börjar sprida sig.

Hur många drabbas?
– Man kan räkna baklänges, 300 000 människor drabbas, som hela Malmö ungefär.

Men när det uppstår mögel, så handlar en del fall på ditt bord, yssnar kommunerna då?
– Ja, ofta, men det kommuner som tycker det är billigare att inte sanera och det förekommer att man lägger locket på och så får folk lida till de ledsnar och det uppstår proteststormar.

Kommentera gärna: Har du kommit i kontakt med ett mögelhus? Hur tog de ansvariga tag i problemet?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista