Trollehöjdskolan i Mullsjö. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
Mullsjö

Läkare riktar kritik mot Mullsjö kommun efter mögelproblem

2:17 min

Trots att Mullsjö kommun lagt över sju miljoner på att sanera Trollehöjdsskolan på mögel och öppnat skolan för eleverna igen så finns det fortfarande farlig fukt kvar, hävdar forskare.

Läkaren och forskaren Ulf Flodin har granskat den senaste rapporten om skolan och han är kritisk till hur kommunen hanterar problemen.

- Man ger inte en heltäckande bild om man nu påstår att allt är klappat och klart.

Det har varit många turer med mögelproblemen på Trollehöjdskolan. I början av året började skolan saneras efter mögelangrepp. Då hade elever och personal fått allergiska reaktioner. I mars stängde skolan helt och öppnade först till höstterminen. Men det dröjde inte länge innan problemen med allergier kom tillbaka.

Det är inte så konstigt säger Ulf Flodin som läst två nya rapporter från september som kommunen låtit experter göra under hösten.

- Det har säkert blivit lite bättre för de har ju tagit bort en del fuktskadat material men så länge de inte tagit bort hundra procent av allt fuktskadat material så mår inte alla människor bra.

Vad är det som saknas?

- Det finns listat en del brister, gamla fuktmarkeringar på takplattor och gipsskivor i taket till exempel. Det finns lokala brister som man kan räkna upp. Det är inte färdigt på den skolan.   

Men det håller kommunen inte med om. Det mesta av saneringen är gjord och de problem som är kvar att åtgärda är så små att de inte kan förklara varför elever mår dåligt.

- Det är svårt för mig att säga varför de mår dåligt. Det här är något som vi arbetar med att försöka komma till rätta med, säger Jenny Mattsson är biträdande fastighetschef.

Har ni vidtagit tillräckligt med åtgärder för att sanera skolan?

- Ja saneringen är utförd och vi anser att renoveringen är klar. Sedan är det så att en läkare uttalar sig om de tekniska aspekterna. Om han vill ta kontakt med mig och diskuttera får han gärna göra det, säger Jenny Mattsson.

Men Ulf Flodin menar att det finns problem kvar.

- Man har inte vidtagit de åtgärder som behöver vidtagas för att man ska kalla skolan för en sund skola.

Har du stött på mögel i din skola, på ditt jobb, på fritiden eller där du bor? Det händer att ansvariga lägger locket på, trots riskerna. Nu fortsätter P4 Jönköping att berätta om #sjukahus och vi undrar vad du varit med om. Tipsa oss på epostadressen news.jkpg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista