Erik Lindfelt. Foto: Karin Selldén/Sveriges Radio.

Markering mot hat mot författare

Erik Lindfelt: Vet hut och skäms, era jävlar!
1:31 min

Nu går Smålands författarsällskap ut och uttalar sitt stöd för två medlemmar som fått utstå mycket hat under senare tid.

Det handlar om Katarina von Bredow som fick massor av näthat när hon gått ut med att hon planerade att flytta från Hjortsberga på grund av Sverigedemokraternas framgångar på orten - och om Mickan Thor från Nävelsjö utanför Vetlanda som fått anonyma hatbrev i sin brevlåda.

– Det är bedrövligt och upprörande. Man ska som frispråkig författare kunna verka tryggt i Småland tycker vi. Sådana här anonyma och hatiska budskap strider mot det, säger Erik Lindfelt, ordförande i Smålands författarsällskap.

Förra helgen berättade vi om Katarina von Bredow, författare med rötter i Aneby, som fått ta emot stora mängder hat- och hotbrev efter att hon sagt sig vilja flytta från Hjortsberga i Alvesta kommun till följd av Sverigedemokraternas valframgångar där. Nu i veckan har också författaren Mickan Thor från Nävelsjo utanför Vetlanda berättat om handskrivna brev som under en längre tid skickats till henne med grova personangrepp och uppmaningar att flytta från byn eftersom att "alla hatar henne".

Både Katarina von Bredow och Mickan Thor tillhör Smålands författarsällskap och ordföranden Erik Lindfelt kan inte dra sig till minnes att någon av deras medlemmar tidigare råkat ut för något liknande.

– Det här sticker nog ut. Delvis har det att göra med att budskap kan spridas över världen genom nätet på ett sätt som inte var möjligt tidigare. Det kan delas och anonyma kommentarer görs mycket lättare, som i fallet med Katarina von Bredow så är det väl en förklaring.
– Om nu någon av dessa anonyma hat-troll lyssnar på det här så har jag ett klart och entydigt budskap, och ursäkta franskan: vet hut och skäms, era jävlar! säger Erik Lindfelt.

Så här skriver författarsällskapet:

"Under den senaste tiden har två av Smålands författarsällskaps medlemmar – Katarina von Bredow i Hjortsberga och Mickan Thor i Nävelsjö – utsatts för en storm av anonyma hot- och hatbudskap; avundsamma, sexistiska och rasistiska. Författarsällskapet upprörs över det som hänt och uttalar sitt fulla stöd för de två. Småland – även dess landsbygd och småorter – måste kunna vara tryggt och inspirerande, även för frispråkiga författare. Det är vi också övertygade om att en bred majoritet av smålänningarna anser. Det vore därför bedrövligt om ett antal fega hattroll får prägla bilden av vår bygd. De talar inte för de många!"

- Smålands författarsällskap vid sitt höstmöte i Hultsfred den 11 oktober 2014

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".