Kommunalråd Anders Karlsson (C) och Anci Magnusson (S). Foto: Paul Zyra/Sveriges Radio

Nu är det klart: De ska styra Nässjö

2:00 min

Återigen blir det ett blocköverskridande styre i Nässjö kommun.

Nu är det klart med ännu en blocköverskridande allians i Jönköpings län. Det är Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Moderaterna som gjort upp om makten i Nässjö kommun.

– Det är fyra partier som ser att man kan samarbeta. Vi kan sätta fokus på det som är viktigt för utvecklingen av kommunen och samtidigt jobba för en god ekonomisk hushållning, säger Anci Magnusson (S) som är kommunstyrelsens ordförande i Nässjö.

Att Nässjö kommun styrs av "oheliga allianser" är inget nytt. De senaste åtta åren har Socialdemokraterna styrt med bland annat Folkpartiet och Centerpartiet. Nu byts Folkpartiet ut mot Moderaterna istället, även om Folkpartiet finns med på ett hörn.

I valet blev Sverigedemokraterna de stora vinnarna i Nässjö men att samarbeta med dem har aldrig varit aktuellt enligt Anki Magnusson, men däremot kommer integration bli en viktig fråga för den nya majoriteten.

Anders Karlgren är ledande moderat i Nässjö kommun, men trots sin partifärg ser han inga problem med att styra tillsammans med Vänsterpartiet.

För oss i Moderaterna har det varit tydligt att vi ska påverka maximalt, oavsett om vi är i opposition eller om vi är med och styr. Vänstern är ju ett mycket litet parti i Nässjö och vi har partier i fullmäktige som står till vänster om Vänstern och dem samarbetar Kristdemokraterna med.

För Karlgren är det mycket viktigt att det är en majoritet som styr i kommunen.

– Det är viktigt för stabiliteten. Hoppande majoriteter som är lite fram och tillbaka kan ju fungera i vissa lägen, i vissa frågor, men inte till att styra en kommun.

Att Centerparitets ledare Annie Lööf utsett Socialdemokraterna till huvudfiende och sagt nej till alla utsträckta händer, stoppar inte Centerpartiet i Nässjö från att samarbeta med Socialdemokraterna, berättar centerpartisten och kommunalrådet Anders Karlsson.

– Men i Nässjö bestämmer vi.

Kommentera gärna: Ohelig allians säger en del, blocköverskridande styre säger andra. Vad tycker du, spelar blocken mindre roll i kommunpolitiken?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista