Hans Jarstig (KD), Hanna Englund C), Helena Persson (C), David Svensson (S), Margareta Fick (MP). Foto: Maria Franzén/Sveriges Radio
Valet 2014

S: Maktskiftet i Habo är historiskt

0:50 min

För första gången i modern tid tar Socialdemokraterna över styret i Habo. 

Lösningen blir en blocköverskridande majoritet där ett borgerligt parti inte innehar kommunens högsta post, vilket inte hänt sedan åtminstone 50-talet.

Det blir det största partiet Socialdemokraterna som tar över ordförandeklubban i kommunhuset i Habo och det blir ett blocköverskridande samarbete med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Miljöpartiet. 
– Det känns jätteroligt och det är lite historiskt på nåt sätt, men det viktiga är att vi styr kommunen i rätt riktning, säger socialdemokraten David Svensson som är den som kommer ta över ordförandeklubban i kommunstyrelsen.

Socialdemokraterna kommer senare i dag att kalla till presskonferens där man berättar om det historiska beslutet att man nu för första gången på omkring 60 år lyckats spräcka sviten av borgerligt styre i kommunen.

Resultatet av förhandlingarna är en direkt följd av den spricka som uppstått i Alliansen i kommunen i samband med skattehöjningen för några år sedan, då Folkpartiet motsatte sig den oväntat höga skattehöjningen på 75 öre. Dessutom har det funnits intern allianskritik mot Moderaternas kommunalråd Thomas Werthéns styre och han får nu lämna över kommunalrådsrummet.

Därmed får länet ytterligare en kommun som tar till ovanliga konstellationer över blockgränsen för att kunna skapa majoritet utan Sverigedemokraterna. I till exempel Gislaved regerar ju moderater och socialdemokrater tillsammans och i Nässjö har man också ett blocköverskridande samarbete.

Beskedet från Habo att man även där sträcker ut handen över blockgränsen är förmodligen inte heller det sista i länet som bygger på en sådan lösning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista