Val 2014

Fortsatt alliansstyre i Jönköping

1:22 min

Alliansen tänker fortsätta att styra i Jönköping, i ett minioritetsstyre. Centerpartiet som sista parti bestämde sig igårkväll för att satsa på allianssamarbetet.

– Det var mycket diskussioner på mötet men nu har vi bestämt oss för Alliansen, säger Anders Samuelsson till P4 Jönköping.

Centerpartiets medlemmar samlades vid18-tiden igårkväll. Kvällen före hade Folkpartiets medlemmar tagit beslut att stanna kvar i Alliansen.

Centerpartiet skulle ta ställning till om de ville styra i minioritet med Socialdemokraterna och Miljöpartiet, eller om de vill styra i minioritet med Moderaterna, Kristdemokraterna och Folkpartiet, och det blev det sistnämnda. Det innebär att de inte får majoritet (det vill säga över hälften av rösterna) varken i fullmäktige eller i nämnderna. Nu ska Alliansen bestämma inriktning på sin politik och fördela rollerna.

Socialdemokraterna är kritiska till hur det nya styret kommer att fungera.

– Det blir ett svagt styre, det är ingen värdering det är fakta, de får inte majoritet i nämnder eller fullmäktige, säger Ilan de Basso (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista