Jönköpings län

Nu krigas det i Miljöpartiet

2:15 min

Miljöpartiets landstingspolitiker kräver nu att partiets förhandlare byts ut. Även i Jönköpings kommun pågår en konflikt i MP.

I ett brev till partiets medlemmar i länet kräver de fyra ledamöterna i landstinget att partiets förhandlare snarast byts ut eftersom de förbrukat sitt förtroende.

Det var i början av veckan som Miljöpartiets regionledning och förhandlare kom överens med allianspartierna om att regera landstinget i minoritet. Något som gjorde ledamöter upprörda.
– Stämningen är inte tillfredsställande, då hade vi inte skrivit det här brevet, säger Annica Nordqvist är gruppledare i landstinget.

Beskedet i början av veckan, att Miljöpartiet tänker göra upp med allianspartierna om makten i landstinget har gjort många miljöpartister upprörda, inte minst de som berörs av beslutet, alltså de fyra ledamöterna i landstinget.

I ett brev till medlemmarna skriver de att de känner sig överkörda och att förhandlarna gått bakom ryggen. De vill ha ett blocköverskridande majoritetsstyre och tycker inte att förhandlarna undersökt den möjligheten tillräckligt.

I andra hand vill de ha ett rödgrönt minoritetssamarbete och först därefter ett samarbete med allianspartierna. Annica Nordqvist vill nu ha nya förhandlare som på nytt undersöker möjligheten till ett majoritetsstyre.
– Förhandlingarna har gått fort fram och vi känner att alla vägar kanske man inte har kollat än.

Det är Miljöpartiets regionledning som tagit beslutet att göra upp med alliansen. Diana Cederholm är ordförande, men vill inte kommentera konflikten inom partiet. 
– Jag känner att det är internt och måste tas upp i diskussioner innan man går ut i media.

Vad tror du det här ger för bild av Miljöpartiet?
– Det är olyckligt så klart.

Även i Jönköpings kommun står det klart att det pågår en konflikt inom Miljöpartiet. I dag på förmiddagen lade MP tillsammans med allianspartierna fram ett budgetförslag. Några timmar senare kom ett pressmeddelande om att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet ska presentera ett budgetförslag. Två olika budgetförslag från MP alltså, det ena med S och det andra med allianspartierna.

I Gnosjö kommun har Miljöpartiet tröttnat på att vänta på allianspartierna och väljer istället att arbeta med Socialdemokraterna. De hoppas också få med sig ett eller flera allianspartier.

Artikeln uppdateras.