Över 2400 personer i Jönköpings län skriver Högskoleprovet. På högskolan i Jönköping var det fullt hus under lördagen. Foto: Alexandra Svedberg/SR
jönköpings län

Boom för Högskoleprovet

Emeli Hellström:"Det är en riktig boom i år"
1:29 min

Över 2400 personer i Jönköpings län skriver under lördagen Högskoleprovet. Så många har det inte varit sedan mitten av 90-talet.

- Det var lite svåra frågor men det går rätt bra, säger Johannes Jensen som avslutat svenska- och engelskafrågorna på Högskoleprovet idag.

Det är knäpptyst i Högskolan i Jönköping under lördaggen trots att det är massor av folk i byggnaderna. Det är fler än vanligt som skriver provet i år. Över 2400 bara i Jönköpings län.

- Vi hade en boom i mitten på 90-talet och nu är vi på samma nivå som då, säger Emeli Hellström, som är antagningshandläggare och ansvarig för Högskoleprovet.

- Vad beror det på?

- Dels på arbetsmarknaden, dels hur många som vill söka till Högskolan och  kullarna, hur många det är som är på väg att gå ut gymnasiet och så är det det nya betygssystemet, som påverkar, säger Emeli Hellström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".