1 av 2
Foto Karin Malmsten/Sveriges Radio.
2 av 2
Emil Erlandsson, affärsområdeschef på High Chaparral. Foto: Oskar Mattisson/ Sveriges Radio.
Gnosjö

Alkoholfritt ett lyft för nöjespark

Emil Erlandsson, affärsområdeschef: Det har blivit en bättre, trevligare och gemytligare stämning
2:07 min

Att sluta servera alkohol har varit ett lyckat drag för nöjesparken High Chaparral. Efter stökigheter och bråk beslutade ledningen inför årets säsong att satsa på barnfamiljerna.

Whiskyflaskor som flyger, bord och stolar som välts omkull och knytnävar i luften. Kanske är det den bilden du förknippar med en saloon i vilda västern. Stundtals är det också så det varit i nöjesparken High Chaparral, i Gnosjö kommun, de senaste åren. Men inför årets säsong fattade ledningen det drastiska beslutet att upphöra med serveringen av starkare drycker inne på området. Beslutet har fått önskad effekt, berättar affärsområdeschefen Emil Erlandsson.

- Vi upplever att det fungerat väldigt, väldigt bra. Det har blivit en bättre, trevligare och gemytligare stämning i parken. Vi har stundtals varit uppe i ett betyg på 4,8 av 5 bland barnfamiljerna som besöker oss, det är en betydligt förbättring. Vi låg på fyra innan, det är ju inte dåligt heller, men man har märkt en skillnad. 

Det har emellanåt varit stökigt på High Chaparral under flera år och det hela kulminerade med ett mord under en mc-träff sommaren 2011. Festsugna vuxna och mc-folk har delat parken med barnfamiljer och kombinationen har inte varit bra, medger Emil Erlandsson.

Alltså, det blir ju problem när man har två helt olika intressenter med två helt olika intressen på samma ställe.

Hur menar du då?

- Jag menar att ska man ha fest så ska man ha fest och då är det för vuxna, och ska man ha lek med barnen så är det en annan grej. Då kom vi överens inom organisationen att vi väljer att fokusera på barnfamiljer, för det är det som ligger oss varmast om hjärtat, säger Emil Erlandsson.

High Chaparral räknade med en minskning av antalet besökare under årets säsong med runt 20 procent, till följd av alkoholstoppet.

- Vi tänker långsiktigt, varför gör vi det vi gör och för vem gör vi det? Och då vill vi fokusera på något för att kunna göra det riktigt bra.

Men något besökartapp har det faktiskt inte blivit och den ekonomiska förlusten det inneburit att inte servera alkohol vägs upp av minskade utgifter.

- Det kan vara vakter, det kan vara all form av säkerhet, det ska sättas upp staket och skyddsstängsel och anpassa anläggningen, det kostar också pengar. Plus att man får betala tillbaka en massa ersättning till barnfamiljer som varit missnöjda på grund av allt stök som varit. Det slipper man nu, säger Emil Erlandsson.

Kommentera: Vad tycker du om att High Chaparral slutat servera alkohol?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".