1 av 2
Johan Frisk, polisens grova våldsgrupp. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio
2 av 2
Lennart Lejon vid polisen i Jönköping. Foto: Rebecka Montelius/Sveriges Radio.
Jönköpings län

Oro över att färre mord ska klaras upp efter omorganisering

Johan Frisk, polis: Man måste ju prioritera och göra allt man kan när det gäller det dödliga våldet
2:03 min

Det kan bli färre mord som klaras upp i länet efter årsskiftet, när den nya polisorganisationen träder i kraft. Det oroar sig Johan Frisk, en av landets främsta mordutredare, för.

För framtiden för gruppen för grova brott i Jönköpings län är högst oviss. Johan Frisk är oroad att färre mord klaras upp i länet när den nya polisorganisationen träder i kraft efter nyår.

- Jag känner en viss oro för efter 2015, att vi inte får fortsätta jobba på det här viset, säger Johan Frisk.

Gruppen på sex sammansvetsade utredare är frikopplade från andra utredningar för att kunna rycka ut och ta sig an främst mord när de inträffar. De har löst svåra fall, nu senast det osannolika förväxlingsmordet i Nässjö förra våren. Och för några år sedan löste de ett misstänkt självmord i Värnamo som visade sig handla om mord, och en dubbelmördare avslöjades. Totalt rör det sig om ett 20-tal utredningar sedan 2005 som samtliga lett till åtal och de allra flesta till fällande dom. Gruppen med Johan Frisk i spetsen anses inom polisen vara den bästa i hela landet på att lösa mord. Men samtidigt ska polisen organiseras om och tanken är att man ska jobba på samma sätt över hela landet. Därför kan den fristående grova brottsgruppen försvinna, det bekräftar Lennart Lejon som jobbar med omorganisationen.

- Vi skulle gärna se att de är kvar i den formen de är hos oss just nu, men det är inte klarlagt än.

Men de har ju en bra uppklarningsförmåga, den här gruppen. Är inte det lika angeläget i den nya organisationen?

-  Jo, det är jätteangeläget. Vi säger att vi gärna vill ha kvar modellen, men vi bestämmer inte hur det blir, det ligger inte på våran nivå att besluta om.

Johan Frisk hoppas att den grova brottsgruppen får vara kvar och att den framgångsrika metoden sprids i regionen och att flera börjar jobba på samma sätt.

Man måste ju prioritera och göra allt man kan när det gäller det dödliga våldet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".