Aneby

Mamman: Ronja berättade att nån tog henne

3:55 min

En okänd gärningsman ska i går ha försökt kidnappa en sexårig flicka i Aneby. 

Flickan lekte bakom familjens hus när en man lyfte upp henne och sprang iväg en bit med henne.
– Han höll händerna runt revbenen och springer framåt med henne, hon tror det är pappa som skojar, men när hon vänder upp ansiktet så är det en helt annan man, hon sparkar och sparkar och ber honom släppa, berättar Ronjas mamma, Maria Melin, för P4 Jönköping.

Ronja lyckades ta sig loss, men var inte som vanligt när hon kom hem till huset där familjen bott i bara 14 dagar.
– Hon gick runt, runt, runt bordet och var alldeles blek i ansiktet och sa att "mamma det var nån som tog mig" och så beskrev hon hur allt gått till.

Polisen har fått in en anmälan om händelsen och rubricerar det som försök till olaga frihetsberövande. De kommer nu utreda vad som hänt. Just nu har polisen ingen misstänkt för brottet.

– Det är klart att när det handlar om barn och så, skapar det en jättestor oro hos föräldrar. Och man kanske funderar över om man ska hålla sina barn hemma i Aneby nu. Det tycker jag inte att man ska göra, det är klart att man ska ha uppsikt över sina barn när de är ute och leker, men den oron som finns är den som sprids på sociala medier. Men vår uppgift från polisens sida är att skapa oss en bild av händelsen och utreda vad som har hänt, säger Alexandra Rönnqvist, kommunikatör hos polisen.

Rönnqvist säger att polisen har material att jobba med och ett tips kommer från en bekant till familjen. Ronja har en ganska tydlig beskrivning av mannen som försökte kidnappa henne och denna beskrivning stämmer bra överens med en man som en bekant till familjen lagt märke till på en mataffär i Aneby där hon jobbar. Men om polisen kopplat ihop dessa vill Alexandra Rönnqvist inte svara på.
– Vad vi har för typ av material är inget vi går in på, vi vill varken påverka vittnen eller någon eventuellt misstänkt gärningsman.

Efter händelsen lade Ronjas föräldrar ut ett inlägg på Facebook för att varna andra. Inlägget hade vid lunchtid i dag delats över 1300 gånger.