Församlingsföreståndare Runar Eldebo. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Val 2014

Fortfarande oklart hur Värnamo ska styras

Runar Eldebo, pastor: Bad om olika sammanhang där vi kan uppleva förlamning
1:46 min

Nu vänds blickarna mot ovan i hopp om att det politiska styret ska bli klart i Värnamo. 

Det politiska läget i Värnamo är låst och under en gudstjänst i Missionskyrkan i går både bads det för och predikades om en snar lösning. Men frågan är om det hjälper. Socialdemokraternas förhandlare, Björn Dahlbäck, ordförande i Värnamo arbetarekommun, berättar att de har försökt få till ett majoritetsstyre.
– Nu är det nog inte upp till oss, vi har sökt samarbete på olika håll med olika partier för att skapa ett starkt styre i Värnamo kommun.

Efter valet har inte längre allianspartierna egen majoritet i Värnamo kommunfullmäktige eftersom de förlorat sex mandat. De har bara 23 och skulle behövt ytterligare tre för att få egen majoritet.
Om de inte får med sig de tre miljöpartisterna så blir Sverigedemokraterna vågmästare i Värnamo.

Veckorna har gått och en fråga som dykt upp är vem som ska bli ny kommunstyrelseordförande i Värnamo om allianspartierna väljer att bilda minoritetsstyre. Moderaterna fick lika många mandat, men nio fler röster än Centerpartiet som haft kommunstyrelseordförandeposten sedan Värnamo bildade storkommun i början av 1970-talet.

I går så togs politiska situationen upp i Värnamo Missionskyrka både i predikan och i förbön.
– Vi hade en gudstjänst om en lam man som bibeltexten handlade om och då bad vi för olika sammanhang där vi kan uppleva förlamning utanför vår församling, vi bad för Ukraina, politiska situationen i Sverige och också för våra politiker i vår kära hemstad, säger församlingsföreståndare Runar Eldebo.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".