Konkursförvaltare Bertil Stridh har aldrig tidigare varit med om att ett företag inte betalat in pensioner för de anställda. Arkivbild, foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Nya skandaler kring privat vårdföretag

Marita Molin, Kommunal: Man lurar människor på sin framtida pension
2:02 min

Företaget drev fyra vårdcentraler i Jönköpings län, men betalade aldrig in några pensionspengar för sina anställda.

P4 Jönköping kan i dag avslöja nya skandaler i kölvattnet av konkursen av vårdföretaget Hälsoteamet, som drev vårdcentraler på fyra orter i länet. Nu risker de anställda att bli utan pension.

Enligt konkursförvaltaren Bertil Stridh har företaget inte betalat in några pensionspengar alls.

– Hälsoteamet tecknade aldrig något tjänstepensionsavtal med KPA, vilket ålåg dem att göra. Det har inte betalats in någonting under tiden från 1 januari fram till konkursutbrottet, berättar han.

Det var i augusti som Hälsoteamet i Småland AB gick i konkurs efter ett drygt halvår. Man drev vårdcentraler på fyra platser i länet: Gislaved, Mullsjö, Smålandsstenar och Anderstorp. Enligt konkursförvaltaren var bristerna stora, företaget hade flera miljoner kronor i skuld. Nu visar det sig att Hälsoteamet inte heller betalat in några pensionspengar. Enligt Bertil Stridh har även de gamla ägarna, Familjeläkarna, låtit bli att betala pensioner för nästan 300 000kr. Hur mycket pengar det handlar om totalt vet man ännu inte, men det är stora summor.

– När det gäller Hälsoteamet så handlar det om ungefär 4 procent av lönesumman som skulle ha betalats in i pensionspremie, vilket inte gjorts.
– Det är naturligtvis oerhört olyckligt för de anställda som inte har fått sina pensioner inbetalda, det är klart, säger Bertil Stridh.

Har du varit med om något liknande?

– Nej, det har jag faktiskt aldrig råkat ut för tidigare.

Marita Molin är ombudsman för fackförbundet Kommunal i Sydvästra Sverige. Hon menar att detta är en skandal och skräder inte orden om vad hon tycker om Hälsoteamet i Småland AB:

– Det är respektlöst. Att man då, som jag ser det, lurar människor på sin framtida pension ser jag mycket allvarligt på.

Nu ska Kommunal undersöka möjligheterna till kompensation för de medlemmar som drabbats. Men lyckas man inte, ja då påverkas pensionen för de cirka 50 anställda.

– Det gör ju att den dag jag går i pension så kan det bli ett glapp, ett antal år som inget är inbetalt, säger Marita Molin.

Så pensionen i framtiden blir lägre?

– Ja.

Och inte heller Marita Molin har varit med om något liknande tidigare.

– Nej,  att ett företag helt har struntat i att teckna pensionsavtal eller göra några inbetalningar, det har jag aldrig varit med om.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".