Källa, reporänte-graf: Riksbanken. Foto: Sveriges Radio
Ekonomi

Så drar du nytta av den sänkta repo-räntan

Bodil Hallin, familjeekonom: Amortera gärna
5:34 min

Idag kom Riksbankens besked att styrräntan, eller reproräntan, sänks till noll procent och det är ett historiskt beslut.

– Inte helt oväntat, förra veckan kom siffror som visar att inflationen är väldigt låg och till och med negativ. Så helt oväntat var det inte säger Bodil Hallin som är familjeekonom på Ikano-banken till P4 Jönköping.

Noll procent ligger alltså repo-räntan på från och med idag. Det innebär sannolikt att vi får sänkta boräntor då bankerna kan låna billigare, men också att utlåningsräntorna sänks.

– Den kanske viktigast signalen som Riksbanken kommer med att de väntar sig att reporäntan ska ligga så här lågt minst till mitten av 2016. Det vi kan räkna med är låga och stabila räntor under lång tid, säger Hallin.

Råd från Hallin:

  • Amortera gärna om man har stora lån
  • Besparingar för kortsiktig buffert kan ske på sparkonto. Spara på längre sikt kanske är bättre att göra på exempelvis räntefond.
  • Hitta balans mellan amortering/konsumerande/besparing
  • Se äver dina bolån, finns bättre alternativ?

Hör intervjun med Bodil Hallin i ljudklippet ovan

Magnus Nilsson
p4eftermiddag.jkpg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".