1 av 2
Denis Mukwege. Foto: Jessica Gow/TT
2 av 2
Roland Boij. Foto: Hannes Ewehag/Sveriges Radio

Kämpar för krigssargade kvinnor - hyllas av kollega i Jönköping

Roland Boij: En fantastisk person
7:07 min

Han fick inte Nobels fredspris men prisas nu istället med Europaparlamentets pris Sacharov-priset. 

Många trodde att han skulle få Nobels fredspris, men det fick han inte - den kongolesiska gynekologen Denis Mukwege som hjälper kvinnor som sargats svårt av brutala våldtäkter under krig.

Men däremot fick han Europaparlamentets pris, Sacharov-priset 2014, och en som är glad för det är förlossningsöverläkaren Roland Boij på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping som jobbat sida vid sida med Mukwege flera gånger.

– Det är han en mycket värdig mottagare av. Det är ett av en rad priser och utmärkelser han fått, även om han själv ibland sagt att han är lite trött på all uppmärksamhet. Han önksar istället att det hände något med situationen i östra Kongo, säger Boij till P4 Jönköping.

I fredags besökte doktor Denis Mukwege Skavlan i SVT och pratade om just situationen i östra Kongo. Han beskrev där ingående hur våldtäkt används som ett vapen i krigets Kongo.

Denis Mukwege är gynekolog och har kämpat hårt med att hjälpa kvinnor som utsatts för våldtäkt och sexuellt våld.

– Han är en fantastisk person som orkar med allt detta, konstaterar Roland Boij.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".